KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 09.11.2019.

Slovenski Podčetrtek, mali raj na Zemlji


Voljeli su ga grofovi i razbojnici, danas ga obožavaju hedonisti, ljubitelji aktivnog odmora te prirode i njenih ljepota


Iako su slovenski Podčetrtek i njegova okolica poznati ponajprije po Termama Olimia, mnogo je razloga za odlazak u ovaj dio Slovenije.

 

Prestižna oznaka izvrsnosti (European Destination od Excelence 2019), a kojom Europska komisija promovira destinacije izvrsnosti kao novi vid održivog turizma (projekt EDEN), potvrđuje da Podčetrtek nudi i pruža vrhunski odmor i užitak, kako za tijelo, tako i za dušu, a u što sam se nedavno uvjerila i sama.

 

„Kozjanske jabke“

 

Velika sam ljubiteljica jabuka i baš sam se razveselila kad mi se pružila prilika da  posjetim Sajam jabuka Kozjanske jabke, koji se već 20 godina održava u Podstrani. Pitomo slovensko mjestašce sa svojim  Muzejom jabuka pokazalo se kao sjajna polazišna točka za jednodnevno upoznavanje s Podčetrtekom i njegovom okolicom!

 

 

Stup zdravlja i veselja

 

Nakon lagane šetnje sajmom u Podstrani, uspon na Stup zdravlja i veselja na Rudnici za mene je bio pravi izazov, no i razlog za neizmjernu radost. Naime, zbog bolnih koljena već neko vrijeme izbjegavam penjanje u brda, ali kad mi se pružila prilika da Podčetrtek i njegovu okolicu vidim iz ptičje perspektive, nisam odoljela!

Dva su načina na koje možete doći do platoa udaljenog od stupa 100 metara: petkilometarskom  šetnjom iz Podčetrteka, za koju će vam trebati otprilike sat vremena,  ili automobilom. Iako je za prave planinare uspon od platoa do podnožja stupa piece of cake, meni je dobrano ubrzao dah. Kad stignete do podnožja stupa, pravi izazov  tek vas čeka! Treba se uspeti na gotovo 40 m visoku konstrukciju  ukopanu metar ispod 622 m visokog brda Silavac! No, izazovi su tu da se s njima uhvatimo u koštac, zar ne! A kad savladate metalne stepenice kojima se ne vidi kraj, i koje se svakim novim pređenim  metrom još malo jače tresu pod udarima vjetra koji s visinom jača, nagrađeni ste nezaboravnim pogledom!

Nakon što malo splasne uzbuđenje što ga je izazvalo osvajanje Stupa zdravlja i radosti, shvatite da ste gladni i da je vrijeme za ručak.

 

 

Ručak na eko seoskom imanju

 

Obiteljsko imanje Amon u Olimju, okruženo s jedne strane šumom, a s druge privatnim golf terenima, nudi svojim gostima prvorazrednu eko kuhinju te vina iz dugogodišnje vlastite proizvodnje. U ovom obiteljskom restoranu s četiri zvjezdice jela se spravljaju od pomno biranih sezonskih namirnica, a prema starim domaćim receptima. Njihove juhe nadaleko su poznate, a meni se jako svidjelo i posuđe u kome se hrana servira – svaki tanjur je drugačiji, ručno oslikan i poseban. Restoran Amon ujedno je i prvi  ekološki certificirani restoran u Sloveniji.  

 

 

Popodnevna šetnja olimskim krajem

 

Poslije dobrog ručka treba protegnuti noge, potrošiti koju kaloriju. Olimski kraj za to pruža pregršt mogućnosti. Jadna od njih je odlazak do Jelenovog grebena, čarobnog mjesta na kom možete šetati među 100-tinjak srna, a budete li imali sreće kao ja, možda i osjetiti toplinu i mekoću srnine njuškice, dok uzima kukuruz  s vašeg dlana.

 

 

Oni gladni mogu ručati u Gostionici Jelenov greben koja nudi jela od divljači, uz gljive specijalitet ove kuće. Uz gostionicu je i vinarija u kojoj se mogu kušati vina ovog kraja, a u trgovinici Zlatna škrinjica može se kupiti salama od divljači, domaći med s orasima i lješnjacima, sok od jabuke i jabučni ocat, rakija, marmelade, buteljirana vina ...

U sklopu Jelenovog grebena nalazi se i više smještajnih kapaciteta.

Posebnost  Jelenova grebena je i ogromna kupola, Planetarij Odiseja u kojem možete pogledati projekciju uzbudljivog putovanja svemirom.

 

Samo 350 metara udaljen od Jelenovog grebena nalazi se minoritski Samostan Olimje s trećom najstarijom ljekarnom u Europi, a samo pedestak metara dalje i Čokoladnica, mala tvornica čokolade.

 

Samostan Olimje osnovali su 1663. godine pavlinski redovnici. Kraj njega je  prelijepa crkva Marijina uznesenja, najljepša barokna umjetnina u Sloveniji. U utočištu samostana u prizemlju južne kule krije se neprocjenjiva povijesna i umjetnička vrijednost – stara samostanska ljekarna s freskama, ostavština pavlina koji su u olimskom samostanu boravili punih 120 godina (1663. – 1783.).

 

 

Župu Olimje vode minoriti. U nekadašnjem dvorskom vrtu uredili su biljnu ljekarnu, pčelinjak i biljni vrt. Uzgajaju ponajprije one vrste biljaka koje su u prirodi ugrožene. U želji da posjetitelji Olimja upoznaju korisnost ljekovitog bilja i njegovu uporabu i prije svega da saznaju kako ga uzgajati, uredili su botanički vrt s više od 200 primjeraka ljekovitih biljaka. Uz svaku biljku nalazi se zapis koji objašnjava ime biljke na slovenskom i latinskom jeziku, njezinu uporabu u ljekovite svrhe i protiv kojih bolesti se koristi. Od biljaka iz vrta izrađuju se mješavine čajeva i različiti ljekoviti pripravci koje se može kupiti u samostanskoj ljekarni. Posebno je poznat pripravak pod nazivom Patrove kapljice koji sadrži više od 25 različitih trava, a za koji poznavatelji kažu da je provjereno dobar za želudac i probavu.

 

I jedna zanimljivost! Na drugom katu južne kule samostana u prošlosti je bila »biskupova soba“, koja je služila kao soba za visoke goste. U njoj je, primjerice, boravio i bl. Anton Martin Slomšek koji je dolazio u posjet svojem velikom dobrotvoru, župniku Prašnikaru. U nju stane do 50 osoba, a uređena je tako da se u njoj mogu održavati manje priredbe, kao što su nastupi mladih glazbenika ili civilna vjenčanja.

Na samo minutu šetnje od samostanskog botaničkog vrta nalazi se čokoladarnica u kojoj ćete naći domaće, ručno rađene čokolade.

 

 

Ako se još niste umorili, nastavite šetnju ili se odvezite do Koče pri čarovnici koja se nalazi na kilometar udaljenosti od Samostana Olimje.

 

 

Zakoračite u svijet bajki. Crvenkapica, Snjeguljica, Kekec i Bednjanec samo su neki od likova iz narodnih bajki i priča koji vas čekaju na ovom bajkovitom mjestu koje jednako očarava velike i male posjetitelje. Tu su, naravno, i vještice koje su se, kaže priča, okupljale u ovoj šumi, i čijim čarima malo tko uspijeva odoljeti.  Začarale su i mene pa se već  u rano proljeće vraćam u ovaj predivan svijet.

 

Wellness iz snova za kraj divnog dana

 

Ono što, uz prirodne ljepote i vrhunsku gastronomiju,  izlet u slovenski Podčetrtek čini  idealnim, je odlazak u Terme Olimia, godinama najnagrađivanije i najpoznatije slovensko wellness odredište i pravu wellness oazu u kojoj će uživati i najzahtjevniji i najrazmaženiji wellbeing hedonisti. Wellness Orhidelia, najprestižniji i devet godina zaredom „naj wellness“ Slovenije, pravo je mjesto i za sve one kojima u ovo jesensko vrijeme pašu mir i cozy atmosfera, ne zanimaju ih izlasci, tulumarenje i klubovi, već slobodno vrijeme žele provesti u miru i intimnoj atmosferi, uz rituale njege i užitka. Wellness Orhidelia omogućit će vam da umirite svoje misli, probudite ljubav prema sebi i oslobodite radost i optimizam. U prostoru čiji dizajn odiše luksuzom i elegancijom, u kom je sve podređeno finoj estetici i skladu, relaksirat ćete se i napuniti energijom kao malo gdje.

 

 

Uz sve već ranije spomenuto, wellness i večera u Termama Olimia te noć provedena u hotelu Sotelia učinili su moj izlet u Podčetrtek i njegovu okolicu nezaboravnim i jedva čekam mogućnot da ponovo odem u kraj koji su nekoć voljeli i grofovi i razbojnici, a danas svi koji žele iskustvo vrhunskog odmora.

 

 

Fotografije: Đurđica Marković i Terme Olimia