KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 17.01.2021.

Knjigoljupci, iz Profila stižu sjajne knjige!


Književne poslastice koje se očekuju u prvoj polovici 2021. godine


Knjiga nije hrana, ali je poslastica, rekao je veliki Tin Ujević. Stoga nimalo ne čudi što nam toliko znači, što je uz nas i kad se trebamo motovirati, i inspirirati, i ponešto naučiti, i zabaviti.

 

Iako svoje omiljene knjige čitamo i isčitavamo nebrojeno puta, silno nas vesele i one nove, još nepročitane. Zahvaljujući izdavačkoj kući Profil, u prvom polovici 2021. godine očekuju nas brojni noviteti  među kojima su nagrađivani romani koji su osvojili čitatelje diljem svijeta, relevantna publicistika, važna djela domaćih autora te niz sjajnih knjiga za djecu. U nastavku je pregled nekih od djela koja će biti objavljena u prvoj polovici godine.

 

Prozna 2021. u Profilu započinje Nizozemskom kućom Ann Patchett, romanom koji je ušao u finale Pulitzerove nagrade; raskošnom sagom o vezi brata i sestre, obitelji, žrtvovanju, prošlosti i prostorima koji nas zauvijek određuju. Uslijedit će Preživjeli, četvrti roman jedne od najuspješnijih svjetskih autorica kriminalističkog žanra Jane Harper; Duhovinovi hit Dolly Alderton te Jedna noć u kolovozu, nastavak megauspješnog romana Otok Victorije Hislop. Za mlade su tu nova djela njihovih miljenika: Do posljednjeg daha Jennifer Niven i Kobnu igru Karen M. McManus.

 

Ovo je tek mali segment Profilovog proznog programa u 2021., a očekuju nas još i novi prijevodi Elene Ferrante, Anthonyja Horowitza, Maggie O'Farrell, Reze Aslana, Anne Applebaum, Adama Granta...

 

U programu za djecu 2021. godine poseban je fokus stavljen na knjige koje se bave mentalnim zdravljem, budući je danas, čini se, važnije no ikada prije razgovarati s djecom i učiniti sve što se može kako bi što lakše prebrodila aktualnu situaciju. Prva iz tog niza jest Savršeno nesavršene priče Lea Potiona i Ane Strumpf koja slavi poruku da je posve okej ne biti okej. 

 

Animalium Katie Scott i Jenny Broom raskošna je knjiga kojom se prikazuje veličanstvena životinjska raznolikost na Zemlji, a malim čitateljima namijenjen je i prvi nastavak golemog hita Loši momci Aarona Blabeyja. Za najmanje ljubitelje knjiga tu su nove slikovnice naših najprodavanijih autora za djecu: Sve što ćemo sagraditi, planovi za našu zajedničku budućnost Olivera Jeffersa, Kit koji je uvijek želio još tandema Rachel Bright i Jim Field, ali i još jedan svjetski bestseler – Projekt Barnabus braće Fan.

 

 

Za ljubitelje publicistike uskoro u knjižare stiže nova knjiga povjesničara Ive Goldsteina Hrvatska 1990. – 2020., Godine velikih nada i gorkih razočaranja, opširan i detaljan pregled trideset godina samostalne Hrvatske. Novinar i komentator Robert Bajruši u Možemo! Rađanje nove hrvatske ljevice analizira najznačajniju platformu na lijevoj političkoj sceni, a Moj hrvatski san 1991. i što je od njega ostalo knjiga je, pak, kolumni Ivana Zvonimira Čička objavljivanih na početku Domovinskog rata u tjedniku Danas.

 

Od publicističkih knjiga domaćih autora tu je i Arsen Dedić, Mali s flautom novinarke Diane Šetke koja je desetljećima iz neposredne blizine pratila životnu priču velikog kantautora, a izdvajamo i knjigu Winston Churchill, Kako je jedan čovjek stvarao povijest, analitičku, zabavnu i duhovitu Churchillovu biografiju koju je o svom golemom idolu i uzoru napisao britanski premijer Boris Johnson.