KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 12.09.2021.

Neodoljive baranjske vizure, mirisi i okusi


Baranja, eno gastronomski raj, mirišljiv i zavodljiv, neodoljiv svima koji znaju i žele uživati u životu


Jednom kad uhvatite groznicu putovanja, više se od nje ne možete oporaviti, ostat ćete njome zaraženi do kraja života, rekao je Sir Michael Edward Palin, engleski glumac, pisac i televizijski prezenter, no meni ponajprije Monty Python-ovac i autor sjajne serije putopisnih dokumentarnih filmova.

 

Tom groznicom zaražena sam i sama, još tamo negdje, davnih, sedamdesetih godina prošlog stoljeća. I upravo zato, svaki poziv na putovanje melem je za moju „bolest“.

 

Poziv TZ Baranje i TZ Bilje – Kopački rit da budem dio novinarske ekipe koja će posjetiti nekoliko gastronomskih bisera Baranje te sudjelovati u Fišijadi – tradicionalnom natjecanju u kuhanju fiša na Prvenstvu Baranje i Prvenstvu Hrvatske u Belom Manastiru, istinski me je razveselio. Kako i ne bi,  kad je Baranja, taj najistočniji djelić Lijepe naše, pravi mali raj u kom se tako čarobno i spretno isprepliću ljepote prirode i različiti kulturni i gastronomski utjecaji!

 

 

Nakon trosatne vožnje od Zagreba, moje druženje s Baranjom započelo je na obali Stare Drave, u restoranu Čingi Lingi Čarda, kultnom mjestu koje mnogi pamte još iz vremena Jugoslavije, kao mjesto sjajne zabave. No, osim lokacije i imena, od starog restorana ostala su samo dva stupa. Novi restoran moderno je zdanje odlično uklopljeno u okoliš, sa staklenim stijenama koje interijer restorana otvaraju prema prekrasnoj terasi i dravskom rukavcu kojim prelijeću ptice pristigle iz obližnjeg Kopačkog rita.

 

 

Unutrašnjost restorana moderan je prostor oplemenjen izvornim baranjskim elementima. Meni je za oko posebno zapeo stakleni kamin! U sekundi sam se vidjela za stolom preko puta njega, pogleda uprtog u vatru, a potom, preko ruba terase, u vodu ... Čisti zen!

 

 

Ponuda restorana nimalo ne zaostaje za njegovim izgledom i uređenjem, u što smo se uvjerili iz prve ruke. Carpaccio od srnetine, čips od šarana, perkelt od soma i smuđa, uz to i poneka čaša Beljevog Chardonnay-a 2019, razlog su za skori povratak na obalu Biljskog jezera.

 

Čips od šarana

 

Uz tradicionalne zalogaje, Čingi Lingi Čarda svojim gostima nudi i a' la carte jela te roštilj spravljen prema vlastitoj metodi i recepturi, kako nam je rekla Ines Šobota, suvlasnica restorana.

 

Iako bih na terasi Čingi Lingi Čarde mogla uživati do kraja dana, pa i dulje, želja da se u jednom danu vidi, osjeti i okusi što više, odvela nas je do sljedeće destinacije našeg baranjskog puta, do glasovitog restorana Citadela u Vardarcu.

 

Okoliš restorana Citadela, u čijem dvorištu rastu i banane i smokve!

 

Restoran je to koji je Taste Atlas ocijenio kao najbolji na svijetu u pripremi fiš paprikaša. Ne čudi stoga što samo za Badnjak u Citadeli  pripreme i do 600 kotlića fiš paprikaša, pa tako samo u jednom danu potroše otprilike oko 800 kg ribe! No, šef kuhinje Igor Vlatković za nas je pripremio posve drugačiju gastro avanturu – perkelt od podolca! Inače, slavonsko-srijemski podolac izvorna je hrvatska pasmina goveda s dugim rogovima uključena u Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj, a u Baranji ga uzgajaju samo u Vardarcu, za potrebe restorana. Uzgoj traje minimalno dvije godine. Perkelt od podolca priprema se puna tri sata, a za njegovu pripremu osim mesa podolca chef Vlatković koristi još samo baranjsku papriku, sol i papar. Perkelt se servira uz tijesto sa sirom i prepečenim špekom.

 

Perkelt od podolca

 

U pripremi svih jela koriste se isključivo domaći i autohtoni proizvodi, pa ne čudi što je restoran Citadela i nositelj Zlatnog suncokreta ruralnog turizma Republike Hrvatske u kategoriji gastronomije.

 

Posjet hotelu Lug, našoj trećoj gastronomskoj destinaciji, za mene je počeo druženjem s konjima.

 

 

Nakon tog kratkog i slatkog užitka  uslijedio je odlazak u lijepo opremljen vinski podrum koji trenutno broji 70-ak domaćih vinskih etiketa, a u okviru kojeg je i sjedeći dio za 40 gostiju. Saša Vojnović, mladi chef koji se nakon višegodišnjeg rada na Jadranu vratio u rodnu Slavoniju, pripremio je za nas salatu od dimljenog tolstolobika i taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća. Uz dimljenog tolstolobika, u salati se našlo i maslinovo ulje, malo jabuke i soka od naranče. Uz slatku salatu od tolstolobika odlično je pasala Kalazićeva Graševina, a uz taške Josićev Cuvée.

 

Salata od tolstolobika

 

Poželite li se i sami uvjeriti u gastronomsku ponudu hotela Lug, za odmor i boravak na raspolaganju je 12 lijepo uređenih soba i apartman.

 

Fantastična hrana i odlično vino bili su uvertira u zaista lijep završetak dana – sudjelovanje na Fišijadi, Prvenstvu Baranje i Prvenstvu Hrvatske  u kuhanju fiša, održanom u Belom Manastiru u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Beli Manastir.

 

 

Vrijeme od paljenja vatre do fiš paprikaša u tanjuru zapamtit ću zauvijek! Za jestivost našeg fiša pobrinuli su se naši novostečeni prijatelji iz Čingi Lingi Čarde. Što se mene tiče, bio je to sjajan, pravi pobjednički fiš! Već nakon prvog zalogaja zaboravila sam suze zbog dima kojeg sam se nagutala kao nikad u životu, smijeh, srdačnu toplinu i prijateljstvo novostečenih prijatelja pamtit ću još dugo, dugo..

 

 

U Prvenstvu Baranje natjecalo se ove godine 105, a u Prvenstvu Hrvatske 25 natjecatelja. Za najbolji  fiš trebalo je skupiti 25 bodova - po deset za okus i miris i pet za izgled. Titulu najboljeg majstora fiša u Hrvatskoj osvojio je Boris Lordan iz Josipovca, drugo mjesto pripalo je Eriku Munki iz Luga, a  treće Nikoli Barišiću iz Valpova. Najbolji majstori-amateri bili su iz Hladnog piva, drugi je caffe bar Lymmar, a treći Žolt Faraho.