KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 10.01.2022.

Toast koji morate kušati


Jeste li spremni za toast koji je pravo, ozbiljno jelo? Znamo mjesto na kom ga možete kušati, nakon čega ćete mu se uvijek vraćati!


Tost kao jelo se spominje još u 15. stoljeću. Jedan od prvih zapisa je srednjovjekovni recept za jelo Oyle Soppys - aromatizirani luk dinstan u pivu i ulju, preliven preko prepečenca. Riječ tost dolazi iz latinskog torrere, što znači spaliti, prepeći. Engleska riječ toast kod nas se udomaćila pa verziju tost koristimo češće nego prepečenac.

Shakespeare ga spominje u svojim dramama. Možemo reći da je tost značajan dio gastronomije s dugom poviješću.

Međutim, tek sredinom 19. stoljeća, u Americi, tost postaje dio visoke kuhinje i mada vam to vjerojatno na prvu izgleda kao šala, pokušat ćemo vam i dokazati kako je to potpuno točno. Zbog toga nećemo otići u Ameriku, nego u Zagreb.

 

Caffe bar i delicije "Naša priča" by Flâneur polako, ali sigurno postaje ponajbolja destinacija u gradu kada je tost u pitanju. Razgovarali smo s Tomislavom Stiplošekom, glavnim i odgovornim za kuhinju "Naše priče".

 

- Po čemu su vaši tostovi posebni?

 

"Prvenstveno u pristupu.", kaže Stiplošek. "Tostu pristupamo kao ozbiljnom jelu. Pazimo na izbor namirnica; nema tu šunke za pizzu sumnjive kvalitete... Sve mora biti kvalitetno. Kako drugačije dobiti kvalitetan proizvod? Drugo, nismo se libili spremiti tost od nekih namirnica visoke kategorije. Primjerice, radimo tost s kozicama koje nabavljamo od jedne bračke ribarnice, tu još ide i baby mrkva, sirevi... i da sada ne otkrivam baš sve. To je tost višeg cjenovnog ranga, ali još smo ispod 40 kn. Spremamo i Hawaii tost s ananasom pa tuna tost, tost s jajem na oko, ali vrlo nam je popularan Mini Tomlet, to jest tost s jajem, šunkom i sirom... Ima još pregršt raznih kombinacija."

 

Mini Tomlet - tost s jajem, šunkom i sirom

 

- Postoji li neki tost koji je novi u ponudi?

 

"Da, najnoviji je tost s komadićima bifteka i mogu vam reći da smo vrlo zadovoljni. To morate probati! O tom tostu već duže razmišljamo, ali smo tražili način kako biftek ukomponirati u tost, a da ne tostiramo pa presušimo meso i mislim da smo uspjeli. Naravno, imamo i tost bez mesa, za one koji ne vole meso."

 

- Možemo li očekivati još noviteta?

 

"Naravno! Ima tu još puno prostora i puno mogućnosti, ali o tome kad dođe vrijeme."

 

Dakle, posjetite li "Našu priču" u zagrebačkoj Kamaufovoj ulici 22, preko puta Petrove bolnice, možete istražiti njihovu ponudu i, ako nam na početku teksta niste vjerovali, promijeniti svoj stav o tostovima. No ako ipak više volite tjestenine ili salate, naći ćete i njih u ponudi, ali to je već tema za neku drugu priču iz „Naše priča" by Flâneur.

 

Deep Blue – toast s tunom

 

Heidi – toast s kozicama

 

Fotografije: Igor Emil Horvat