KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 14.01.2022.

Moć istarskog tartufa


Od predantičkih dana do danas oduševljavaju gurmane diljem svijeta. Po iznimnom mirisu i okusu posebni su oni koje u svojim proizvodima koristi istarska tvrtka Pietro & Pietro


Skupocjene gljive gomoljike poznate su kao prehrambena delicija još od predantičkih vremena i egipatskog faraona Khufua. Filoksen iz Lefkade o njima je napisao pjesmu, u Rimu su se Marko Aurelije i Komod njima koristili kao lijekom. U 14. stoljeću na vjenčanju Karla VI i Izabele Bavarske nazivaju ih crnim dijamantima, na jelovniku su papa u Avignonu i Katarine Medici u Firenci. Talijanska Alba i francuski Perigord u svijetu su najpoznatije regije po lovu i preradi tartufa, a  kad je o našoj zemlji riječ, sinonim za tartufe je Istra.  Istarski su tartufi posebni po iznimnom mirisu i okusu, a blagodati tartufa, plemenitih bijelih i crnih, naći ćete u proizvodima najpopularnije istarske tvrtke Pietro & Pietro iz Buzeta! 

 

 

 

''Kao čuvari istarske tradicije prenosimo tajne o lovu na tartufe, šumi, uvježbavanju pasa, pripremanju autohtonih jela i stvaranju proizvoda vrhunske kvalitete s koljena na koljeno. Priča o našoj tartufarskoj obiteljskoj baštini započinje 1932. godine kad je naš pranono Pietro Černeka kupio svog prvog psa tragača Rena. Reno je s vremenom postao vrhunski tragač za tartufima, a upravo njih dvojica su utkali put već šest generacija ove obitelji koja gaji ljubav prema tartufarstvu'' - kažu u ovoj kultnoj buzetskoj tvrtki i dodaju kako i danas dvije žene,  mama Anita i kćer Daniela, svakoga dana u zoru ili predvečerje u pratnji pasa tartufara odlaze u tajanstvenu Motovunsku šumu te šume Buzeštine tražeći skriveno blago. 

 

 

Poštujući načela tradicije, usklađenosti s prirodom i visokog stupnja kontrole kvalitete, nastala je tvrtka  Pietro & Pietro  u kojoj se proizvode proizvodi od isključivo istarskih tartufa. Pod brendom Pietro & Pietro odnedavno je četrdesetak originalnih proizvoda u svakom trenutku spremnih za degustaciju, konzumaciju i dopremu do vašeg stola. Tako s ovom robnom markom možete pronaći sterilizirane cijele ili sjeckane tartufe, tartufate, kreme i umake s manjim ili većim udjelom tartufa, autohtone proizvode (tjestenina, ulja, salame) obogaćene tartufima, sireve, ali i čips s tartufom koji je postao apsolutni hit. 

 

 

Gdje kupiti? Osim u brojnim restoranima diljem Hrvatske i Europe, proizvode Pietro & Pietro možete pronaći na biranim prodajnim mjestima i u delikatesnim trgovinama.