KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 05.06.2022.

Novo ruho zagrebačke Stare Vlaške


Stara Vlaška u novom ruhu oduševila velik broj posjetitelja


Zagreb je bogatiji za još jednu pješačku zonu! S ciljem smanjenja prometa u strogom centru Zagrebu, dio Stare Vlaške na potezu od Draškovićeve do Palmotićeve i službeno je zatvoren za automobile, a prošetati najnovijom šetnicom u metropoli nisu propustili brojni građani. Glavni grad kreće prema zelenijoj budućnosti i humaniziranju prostora, a ova današnja, predstavljena preobrazba samo je privremena. Finalno, ova nekadašnja obrtnička ulica dobit će novi izgled nakon urbanističko-hortikulturnog natječaja.

 

 

Kroz kombinaciju različitih umjetnosti - glazbe, street arta, izlagača obrtnika i raznih rukotvorina, stanovnicima grada Zagreba, predstavljena je Vlaška, u svom novom ruhu i program osmišljen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

 

 

Voditeljici Idi Prester pripala je čast, zajedničkim snagama s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem proglasiti ovu veselu zagrebačku ulicu novom frekventnom lokacijom za pješake i one koji će posjećivati trgovine, obrte i ugostiteljske lokale u njoj.

 

 

Uz dobar ritam uličnog banda Scifidelity Orschestra i njihov prepoznatljiv, spontani nastup obilježena je proslava i otvorenje jedne od najdražih zagrebačkih ulica u kojem su uživali Ivana Kekin, Judita Franković, Goran Grgić, Lana Gojak, Tihana Harapin Zalepugin, Sara Stanić, Vili Matula, Lucija Lugomer i brojni drugi. Nitko od njih nije preskočio ni posebnu obrtničku zonu. Stara Vlaška okupila je obrtnike koji su na ukupno 7 štandova predstavili svoje radove – od modnih dodataka i dječjih igračaka do lokalnih rukotvorina na koje posjetitelji nisu mogli ostati imuni.

 

Ivana Kekin i Ida Prester

 

Posebnu pažnju privukli su murali. Poznatom umjetniku graffiti scene i partneru kolektiva Graffiti na gradele, Chezu 186, Stara Vlaška postala je inspiracija, te je ulicu pretvorio u oazu umjetnosti i ilustracija. Kako stvarati uličnu umjetnost mladi su mogli naučiti na posebnoj radionici grafita koju je vodila umjetnica Antonija Bačić, a ulicu su krasile i minijaturne instalacije projekta pod nazivom Mali Zagreb. Ta serija sićušnih kompozicija koja je kao jedinstven projekt počela prošle godine sada je zavladala i Starom Vlaškom. Tako postavljene duž ulice, uz rubnike i stepenice, nisu ostavile ravnodušnim posjetitelje Stare Vlaške na kojoj je sjajna atmosfera vlada tijekom cijelog dana, a dobro druženje i “minglanje” u strogom centru grada nastavlja se i kroz poslijepodnevne sate.