KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Redakcija, 15.07.2022.

Dalíjevo Nadstvarno, opatijska poslastica za ljubitelje umjetnosti i katalonskog umjetnika


Izložba Salvadora Dalíja u opatijskom Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera


Nakon što je prošle godine u umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u opatijskom parku Sv. Jakoba izložba „Picasso-Miro“ bila jedna od najposjećenijih izložbi u to vrijeme u Hrvatskoj, ove godine je otvorena izložba „Nadstvarno“ koja je prava poslastica za ljubitelje likovne umjetnosti. Naime, u paviljonu je zahvaljujući kustosici Nataši Bošnjaković, organizatorima „Festival Opatija“ na čelu s ravnateljem Ernijem Giganteom Deškovićem te IPL  Directive Art-u predvođenom direktoricom Ivom Piglić, izloženo stotinjak radova katalonskog genija Salvadora Dalíja. Radovi su iz privatne kolekcije njemačkog kolekcionara iz Bonna koji je želio ostati anoniman.

 

Iva Piglić, direktorica IPL Directive Art-a

 

S obzirom na to da su Dalíjevi radovi iz privatne kolekcije te da ih je do sada vidjelo vrlo malo ljudi, umjetnički paviljon koji je izgrađen 1900. godine, a nosi naziv po Juraju Matiju Šporeru, liječniku i velikom promicatelju ideje o Opatiji kao morskom lječilištu, postalo je meka domaćih i stranih ljubitelja umjetnosti, a velika posjećenost nagnala je organizatore da radovi budu izloženi sve do kraja listopada. Posjetitelji će na izložbi susresti malo suzdržanijeg Dalíja, no izložene grafike (aquatinta, litografija i drvorez), iako raniji radovi, daju itekako naslutiti i otkrivaju mnoge bizarnosti koje su se „motale“ po Dalíjevom umu, a zbog čega je postao najpoznatiji svjetski nadrealistički umjetnik. Maštu raspiruju serije „Faust“, „Božanstvena komedija“, „Tricorne“, „Mojsije i monoteizam“, „Nadrealni cvjetovi“, „Goyini hirovi“. Jednom riječju, nakon razgledane izložbe svaki posjetitelj će zaključiti da je dojam zaista „Nadrealan“.

 

 

Rođen u Figuerasu u Španjolskoj, Dalí je ostao zapamćen po svojim istraživanjima podsvjesnog. Stvarao je ponekad na rubu ludila, ali cijeli je život ostao vjeran svojoj supruzi i likovnoj muzi Gali. Ona ga je donekle „spuštala“ u realan svijet, a čak je neko vrijeme uspjela i komercijalizirati njegove radove, odnosno talent, pa je za vrijeme boravka u Americi radio i kao dizajner (Chupa Chups), surađivao s Walt Disney studijem te animirao film Destino (sudbina) koji se također može pogledati u opatijskom umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

 

 

Gala – moja Sikstinska Madona, 1956/7, litografija

 

Autoportret, 1968, bakropis

 

Božanstvena komedija, ilustracije koje je povodom sedamstote obljetnice Danteova rođenja od Dalíja naručila talijanska vlada. Iako ova dva velikana dijeli čitavih sedam stoljeća, Dalí u Danteu vidi svojeg duhovnog srodnika.

 

Izložba je otvorena svakim danom od 10 do 22 sata, a za razgledavanje 104 Dalíjeva djela naplaćuje se ulaznica od 100 kn (djeca do 12 godine i osobe s invaliditetom imaju slobodan ulaz).

 

Fotografije: Nikola Zoko i Đurđica Marković