KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 25.09.2023.

Moco Barcelona, meka za ljubitelje moderne, suvremene i ulične umjetnosti


Mjesto na kom ćete, između ostalog, naći i ikonična djela umjetnika kao što su Jean Michel Basquiat, Banksy, KAWS, Keith Haring, Damien Hirst, Yayoi Kusama, Andy Warhol


U obnovljenoj srednjovjekovnoj palači Cervelló, nekada privatnoj rezidenciji istoimene plemićke obitelji, u samom centru Barcelone, smjestio se Moco, muzej moderne i suvremene umjetnosti koji su utemeljili nizozemski bračni par Kim i Lionel Logchies.  Poput svog prethodnika, Moco muzeja u Amsterdamu, posvećen je izlaganju kultnih djela proslavljenih modernih i suvremenih umjetnika te zvijezda u usponu.

 

Nakon obnove, palača Cervelló u ulici Montcada u četvrti El Born, jednoj od najšarmantnijih u gradu, u neposrednoj blizini slavnog Picassovog muzeja i Museu Etnològic i de Cultures del Mon, umjetnički je koncept sam po sebi: gotičko tijelo (široki polukružni lukovi, drveni krovovi, balkoni koji strše iznad soba, terasa integrirana u izložbu) sadrži najživlju i suvremenu umjetnost trenutka, kao da spremnik i sadržaj svjedoče o vremenskoj liniji koja spaja umjetnost između stoljeća. Baš kao u Amsterdamu, Muzej Moco i u Barceloni  slijedi filozofiju rehabilitacije starog mjesta koje je nekoć pripadalo bijeloj i privilegiranoj eliti, kako bi ga otvorili svijetu i javnosti.

 

Srdačnu dobrodošlicu u muzej zaželjet će vam Final Days by KAWS, gigantski lik Kurfa bez šešira, uzdignutih ruku, inspiriran Štrumpfovima. Zanimljivo je da je monumentalni Final Days isklesan od afričke tikovine (afromozije), drva za koje se vjeruje da sadrži duhovnu energiju.

 

Moja malenkost ispred KAWS-ovog gologlavog Kurfa

 

Što vas čeka u Moco Barcelona?

 

U muzeju Moco u Barceloni („mo“ od modern i „co“ od contemporary), naći ćete djela umjetničkih velikana kao što su, među ostalima, kultni Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, anonimni ulični umjetnik Banksy, Salvador Dalí, Britanac Damien Hirst, Keith Haring od kojeg se, inače, u Barceloni mogao vidjeti samo poznati mural protiv AIDS-a koji je naslikao 1989. u Ravalu, David LaChapelle, koji izlaže samo jednu fotografiju – „Posljednju večeru“, KAWS (Brian Denelly), Yayoi Kusama - princeza svijeta točkica, Takashi Murakami, kao i impresivnu digitalnu umjetnost koju pokreće NFT tehnologija. Osim toga, tu su i djela umjetnika u usponu kao što su Guillermo Lorca, Hayden Kays, Harland Miller i Nick Thommen.

 

Damien Hirst: Bezgrješno srce – sveto

 

Yayoi Kusama: Night of Stars

 

Nakon prelaska ulaznog dvorišta, na samom ulazu u izložbeni prostor nalazi se dojmljiv mozaik. Nije sastavljen od tradicionalnih pločica, već od Rubikovih kocki koje su postavljene tako da oblikuju crtež tri Bond djevojke.

 

 

Od lokalnog podrijetla do globalnog utjecaja – način je na koji MOCO Museum definira ikonična djela koja se mogu pronaći u njemu. Čim uđete, i ostavite iza sebe djelo „Bezgrješno srce – svetoDamiena Hirsta - poznato punjeno bikovo srce s krilima od perja i probušeno nožem, uronjeno u formaldehid, s jedne strane možete vidjeti veliki mural umjetnika Haydena Kaysa na kom se, na ružičastoj podlozi koja podsjeća na ružičastu žvakaću gumu, nalazi  jedan od poznatih (i ironičnih) tipkanih tekstova ovog britanskog umjetnika koji glasi: “Ako vjerujete da je seksualnost izbor, kako objasniti činjenicu da žene još uvijek vole muškarce?"

 

Hayden Kays: Rozi mural

 

Nakon penjanja uz stepenice gotičkog dvorišta, niz minimalističkih silueta pridružuje se posjetitelju duž hodnika. Tu je i video instalacija „Parade Infinie“ francuskog Les Fantômes-a koja je uhvatila kretanje stvarnih Parižana koji hodaju ulicama, čime je i jedan grad stavljen u muzej. Video instalaciju možete vidjeti OVDJE!

 

Les Fantômes: Parade Infinie

 

Sablasne siluete prate posjetitelje u sobu s prekrasnim kasetiranim drvenim stropom, gdje se širi šareni i pop svijet Amerikanca KAWS-a: "kauč za najboljeg čovjeka" - njegov kauč s plišanim životinjama, i "Companion" - skulptura veličine djeteta inspirirana Mickeyjem Mouseom. Na jednom od zidova nalazi se umjetnikova fraza - strategija znakovlja za izravnu komunikaciju s najmlađom publikom muzeja.

 

KAWS

 

U muzeju je i šest radova reprezentativnih za cjelokupnu karijeru Banksyja, anonimnog umjetnika grafita za čijim djelima žude aukcijske kuće:  od „Djevojke s balonom“ koja se prvi put pojavila 2002. godine (ovdje u zlatu), preko „Home, sweet home“, jedne od umjetnikovih poznatih uljanih slika s mrljama,  „biste koja krvari koja je nekoć krasila dnevnu sobu vile Brada Pitta i Angeline Jolie, a koja je umjetnikovo tumačenje mita o Davidu i Golijatu, ili figuracija smrti klasične umjetnosti, te djela na kom grafitima prelazi preko vitraja crkve nazvanog „Oprosti nam što smo ušli“, do podrugljivih, planetarno poznatih  „Deset majmuna“, koji zlokobno upozoravaju: "Smijte se sada, ali jednog dana mi ćemo preuzeti kontrolu."

 

Banksy: Ten monkeys (detalj)

 

Nakon vrhunca postignutog s Banksyjem, dolazite do privremenog dijela muzeja. Za premijeru je odabran magični, mračni i barokni svemir Guillerma Lorce. Esplendor de la Noche prva je samostalna europska izložba ovog čileanskog umjetnika, čiji je kustos Simon de Pury. Na njegovim velikim platnima stvaranim u maniri velikih majstora baroka, u nevjerojatnom, istovremeno uznemirujućem i romantičnom svijetu, svijetu između magije i stvarnosti, miješaju se brutalne scene s prekrasnim i nježnim prizorima koji kao da su izvučeni iz bajki.

 

Guillermo Lorca

 

Filozofija Moco muzeja je prikazati ikonska djela priznatih umjetnika, te onih "u punom rastu". U muzeju su komadi koji stvaraju iskustva,  propitkuju pravila i norme, proširuju perspektive. Koncept je to u koji se savršeno uklapaju i djela Yaga Hortala, rođenog u Barceloni,  kao i Basquiat-ov Bracco di Ferro“ – djelo koje je nastalo kao odgovor na njegov interes za kirurške elemente, a koji je posljedica tjedana koje je kao sedmogodišnji dječak proveo u bolnici nakon što je pregažen.

 

Salvador Dalí: Woman Flame

 

Od Dalíjeve skulpture do instalacije Cyrirla Lancelina koja se može vidjeti u unutarnjem dvorištu muzeja, Moco Barcelona objedinjuje djela najluđe moderne i suvremene umjetnosti nastala tijekom 40-tak godina. No, Moco Museum ide korak dalje jer tu je još jedna atrakcija – prostorija posvećena fenomenu nezamjenjivih tokena (poznatiji kao NFT-ovi), jedinstvenih digitalnih djela koja se ne mogu replicirati, s umjetnicima kao što su Andrés Reisinger i Beeple, te raznim prostorima s impresivnim digitalnim umjetničkim djelima iz kolektiva Japanski teamLab, Les Fantômes i Studio Irma, koji je kreirao Diamond matrix, beskrajnu igraonica u stilu kaleidoskopa. Prvi je to prostor ove vrste digitalne umjetnosti koji se može vidjeti u Europi. Tu je i jedno od djela slavnog Beeplea, autora koji je nedavno dio svoje kripto imovine prodao za 57 milijuna eura.

 

Moco Museum: Imerzivna umjetnička soba

 

Neposredno prije koncerta Brucea Springsteena, Moco Barcelona posjetili su i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama i bivša prva dama, Michelle Obama, te redatelj Steven Spielberg i njegova supruga, glumica Kate Capshaw. U muzeju su dostupna i djela afroameričkog portretiste Kehinde Wiley, koji je, između ostalih, portretirao i Obamu.

 

Kehinde Wiley

 

Ako i vi volite modernu umjetnost, za boravka u Barceloni svakako posjetite muzej Moco. Ulaznica stoji 16,50 €, za studente je 11,50 €, dok je za djecu do 13 godina ulaz besplatan. Za detaljne informacije o izložbama, posjetite njihovu web adresu -   mocomuseum.com.