KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 04.11.2023.

I kišni vikend može biti lijep, evo kako


Kasna jesen donosi promjenljivo, često i kišovito i vjetrovito vrijeme. Ne možemo ga promijeniti, ali možemo način kako ga provodimo


Na početku smo vrlo promjenjivog i nestabilnog vikenda, barem kad je o vremenu riječ. Listopad nas je razmazio, dugo smo uživali u lijepom i iznadprosječno toplom vremenu i aktivnostima na otvorenom. Dolaskom promjenljivog vremena to se mijenja. Šetnje su lijepe i po kiši, no ako nismo njen baš veliki obožavatelj, većina nas se u takvim danima zadržava u kući.

 

Iako se na prvi pogled čini kako nam ovaj vikend baš i ne daje puno mogućnosti, barem kad je riječ o aktivnostima na otvorenom, a promjenljivo vrijeme u kombinaciji s južinom čini nas pomalo mrzovoljnima, i takvi vikendi mogu biti prekrasni i ispunjeni različitim aktivnostima, a sve što nam za to treba  malo je dobre volje.


Fizički rad melem je za svako raspoloženje

Vikend, osobito njegov početak, vrijeme je kada većina obitelji rješava tjedne zaostatke. Čisti se i usisava, briše prašina, pere i glača - kratko rečeno, uređuje dom kako bi nam u njemu bilo što ljepše i ugodnije. Baš te, fizičke aktivnosti, savršene su za dane u kojima moramo ostati u kući! Ako još niste, isprobajte. Sve što učinite bit će dvostruko korisno – vaš dom bit će mirišljiv i čist, a vaša mrzovolja nestat će kao rukom odnesena. I nemojte u tim aktivnostima biti sami, uključite u njih i ostatak obitelji. Vidjet ćete koliko je istine u onoj „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može“. A dok radite, pustite omiljenu glazbu uz koju možete i zapjevati, a povremeno i zaplesati.

 


Dobra knjiga, film ili glazba
 

Tamo negdje iza finog ručka, kad su svi zadovoljni, pomalo i usporeni, super je podružiti se s umjetnošću. Bilo da odaberete dobru knjigu, film ili glazbu, relaksirat ćete se i uživati. A ako odaberete nešto što će odgovarati i vašim ukućanima, bit će to i ugodno druženje. Ja sam za današnje popodne odabrala družiti se s Bridget Jones, glavnom junakinjom jedne od klasičnih britanskih komedija svih vremena koja me nasmijava od prve do posljednje minute filma.

 Ugađajte sebi

Ne znam što je to što volite, što vam puni baterije, no znam da je za ovakva vremena nekako najljepše ugađati sebi. Barem malo. Vrhunac ugađanja sebi meni je kupaonica osvjetljena svjetlošću mirišljivih svjećica, kada puna tople, pjenušave vode, tiha glazba i čaša pjenušca. Bućkam se u toj vodi poput nestašnog djeteta, maštajući o idućem ljetovanju, o putovanju u proljetni Pariz, mojim modnim dodacima za mace na stranicama Voguea ... maštarije nikada nisu prevelike. Popijte čašu vina, mirišljivu kavicu, ispecite kolač. U društvu, ili sami, manje je važno, važnije je da uživate.

 


Družite se s obitelji, prijateljima


Ljudi koje volimo jedan su od najvažnijih sastojaka sretnog života. Pamtim vremena u kojima smo se s obitelji i prijateljima družili u svojim domovima, odlazili u goste, primali ih. Onda smo dom zamijenili kafićima i restoranima, shopping centrima… Zašto danas ne biste učinili drugačije i pozvali neku dragu osobu na popodnevnu kakvu, čaj ili palačinke!? Može i puding, ako vam se palačinke ne peku. Ne zahtjeva to ni puno truda, ni puno novca, a razveselit će ne samo vas već i ostatak obitelji.

  

 

Ako imate dijete i smišljate kako da se zabavite, mnogo je toga u čemu možete uživati – od bojanja, čitanja, slaganja kocaka, crtanja, pričanja priča … Možda biste danas mogli izraditi nešto od ambalaže koje uvijek ima u kući, djeca to zaista vole!

 

 

A kad kiša stane i pojavi se sunce, povedite svoje dijete, s kišobranom u ruci i gumenim čizmicama na nogama, u jednu lijepu šetnju, jer priroda je i poslije kiše lijepa.

 

 

Stvarajte vlastitim rukama

 

Odrasla sam uz mamu i baku koje su uvijek nešto radile. Kad bi kućni poslovi i ručak bili gotovi, suđe oprano i spremljeno na svoje mjesto, domaće zadaće prekontrolirane a znanje provjereno, dolazilo je vrijeme za knjigu ili ručni rad. Uz njih sam i ja tijekom djetinjstva naučila vesti, šivati i plesti. Vještine su to danas već pomalo zaboravljene. Aktivnosti kojima smo razvijali svoju kreativnost i vlastitim rukama stvarali lijepe i korisne predmete zamijenili su ekrani televizijskih aparata, tableta i pametnih telefona. Nemam ništa protiv njih, no voljela bih da u svoj svakodnevni život uvedemo i aktivnosti kojima ćemo nešto stvoriti vlastitim rukama.

 

 

Napraviti kolaž sliku od jesenskog lišća, raskošni ukrasni vijenac za vrata, urediti i preoblikovati neku staru komodu ili stolicu, isplesti dekicu u omiljenim bojama, ili svom klincu kapu, rukavice i šal za nadolazeće hladne dane, sašiti ukrasne jastučiće ili patchwork prekrivač s omiljenom pričom svog djeteta … Mnogo je toga, treba samo krenuti. A jednom kad krenete, nitko vas neće moći zaustaviti. Neka vam djeca pomažu, da jednog dana i oni budu sposobni od malo konca, vune ili tkanine stvoriti nešto lijepo i korisno i budu ponosni na sebe zbog toga.