KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 30.04.2024.

Sjajan uspjeh učenika zagrebačke Prve privatne gimnazije


Zagrebački gimnazijalci osvojili dvije nagrade na debatnoj konferenciji RysMUN u Kopenhagenu


Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba upravo su se vratili iz Danske, u kojoj su boravili u sklopu programa učeničke razmjene s najprestižnijom danskom gimnazijom Rysensteen. Riječ je o projektu Global Citizenship Programme koji uključuje boravak hrvatskih učenika kod domaćina u Kopenhagenu s projektnom nastavom te boravak danskih kolega kod hrvatskih domaćina.

 

 

Zagrebački su gimnazijalci u danskoj gimnaziji Rysensteen sudjelovali na predavanjima iz danskog i engleskog jezika, tjelesne i zdravstvene kulture, matematike, povijesti i sociologije. Aktivno su sudjelovali na nastavi, doprinosili diskusijama i pokazali da se hrvatski obrazovni sustav ne mora sramiti pred skandinavskim. Podijeljeni u grupe, pripremili su projekt o raznim temama vezanima uz Dansku.

 

 

Delegati ove debatne konferencije uče se debatiranju i pravilima diplomacije kako bi riješili složene društvene izazove i politička pitanja, a uživljavaju se u uloge zastupnika UN-a. Na svečanom otvorenju inspirativne i motivirajuće govore održali su direktor međunarodnog programa gimnazije Rysensteen Anders Schultz i bivši ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Martin Lindegaard.

 

 

Ukupno je debatiralo 12 zagrebačkih učenica i učenika: Eva Komerički, Sara Majerić i Ana Mirdita zastupale su Venezuelu u sklopu Vijeća sigurnosti, Ivan Maksim Bračić, Lukas Maras i Ismar Ćorić debatirali su u sklopu Ekonomskog i socijalnog vijeća kao predstavnici Južne Afrike, Mark Kristijan Glumičić, Borna Solar i Šime Petrak predstavljali su Katar u sklopu Agencije UN-a za izbjeglice, Timur Krkalić i Nikola Ban predstavljali su Crveni križ u odboru Agencije UN-a za izbjeglice, dok su Juraj Hrenar i Toni Grašu debatirali kao delegati Njemačke u Odboru za ljudska prava.

 

 

Teme o kojima su PPG-ovci debatirali na RysMUN-u uključuju distribuciju i legalizaciju arktičkog teritorija, razumijevanje krize opijata, humanitarnu pomoć za izbjeglice Pojasa Gaze te prava žena i manjina na Bliskom istoku. Ovi su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentorima, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavali povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Uz učenike zagrebačke Prve privatne gimnazije, na konferenciji svoje su diplomatske vještine brusili i učenici iz Danske, Kanade, SAD-a, Egipta, Indije, Kine, Argentine, Španjolske, Francuske, Njemačke i Poljske.

 

– Jako smo ponosni na naše učenike koji su se aktivno javljali za riječ, pametno argumentirali svoje stavove i na kraju osvojili dvije nagrade! Nagradu za najboljeg delegata unutar Vijeća sigurnosti dobila je Eva Komerički, a Timur Krkalić posebno je istaknut kao kandidat Crvenog križa – istaknula je ravnateljica Maja Breitenfeld.

 

 

– Danski su nas domaćini posebno razveselili uređenom učionicom posvećenoj Hrvatskoj koju su pripremili u čast suradnje s Prvom privatnom gimnazijom. Bilo je dirljivo vidjeti koliko cijene našu suradnju i naše prijateljstvo. Osim sudjelovanja u programu učenike razmjene „Global Citizenship Programme“, naši su odabrani učenici već treći put sudjelovali na međunarodnoj debatnoj konferenciji RYS Model United Nations. Upravo je to jedan od razloga zašto je gimnazija Rysensteen, škola s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Danskoj, tražila suradnju s Prvom privatnom gimnazijom - jer imamo dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na međunarodnim debatnim konferencijama simuliranja rada Ujedinjenih Naroda. Već 14 smo godina sudjelovali na Harvard Model United Nations konferenciji u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard te dva puta na debatnoj konferenciji Yale Model United Nations – objasnila je ravnateljica Breitenfeld.

 

– Ova je učenička razmjena bila prepuna pozitivnih iskustava, a posebno nas je razveselilo to što nam je ponuđena suradnja s nekoliko uglednih škola iz SAD-a i Egipta. Jako smo počašćeni što su rukovoditelji gimnazije Rysensteen u nama prepoznali vrijednog partnera i veselimo se nastavku provođenja ovog uspješnog projekta. Danci nam opet dolaze u goste u rujnu. Prema povratnim informacijama, posebno nas veseli da su učenici oduševljeni tim iskustvom razmjene. Jedva čekaju vratiti gostoprimstvo danskim domaćinima – zaključili su iz Prve privatne gimnazije.